Ontmoet Martijn: contactlegger pur sang en Senior IT-specialist bij BWSS


25 sept 2015
Dit is de man die niet weggaat voordat het IT-probleem is opgelost. Ontmoet Martijn Krikken (43), hij werkt al 11,5 jaar als Senior IT-specialist bij BWSS. Klanten dragen hem op handen vanwege zijn positieve invloed op hun IT-systeem én op hun humeur. Hoe komt hij aan die zeldzame combinatie van ijzersterke sociale vaardigheden en IT-kennis? We laten Martijn aan het woord.

De vuurdoop 

“Stel je voor: je wordt als kersverse MEAO-schoolverlater op pad gestuurd naar een kazerne aan de andere kant van Nederland. Het enige dat je meekrijgt is een klein briefje. Daarop staat één regel tekst: de omschrijving van een ingewikkeld IT-probleem. Onderaan het briefje staat de naam van een onbekende Kapitein. Die zit chagrijnig op je te wachten en eist dat je hem dezelfde dag nog uit de brand helpt. Mobiele telefoons of internet, het bestaat nog niet! Kortom, zoek het maar zelf uit, ga er maar aan staan! Zo ging het eraan toe tijdens mijn diensttijd, toen ik koos voor de rol van automatiseringsmedewerker in het leger. Het kwam trouwens allemaal goed met dat ingewikkelde IT-probleem. Ook maakte ik dat jaar een record aan kilometers door Nederland en leerde ik wat doorzetten écht betekent. De basis van mijn karakter werd gevormd.”

Het ijs breken

“In een gesprek met een klant ben ik altijd op zoek naar de gemeenschappelijke deler en doe ik pogingen om het ijs te breken. Ik vind altijd wel een ingang voor een goed gesprek. Het gaat dan even over voetbal, over Twente waar ik vandaan kom, over mijn motor.. Voor mijn loopbaan bij BWSS werkte ik achtereenvolgens bij een groothandel, een marketingbureau, een assurantiekantoor en een rechtbank. Er is altijd wel een aanknopingspunt voor een gesprek te vinden! 
 Mijn visie is dat wanneer je snel door één deur kunt, je ook snel samen zware beslissingen kunt nemen. Zo’n gesprek stap ik wel altijd tactisch in, met gevoel voor hiërarchie en voor de verhoudingen in de organisatie. Weer iets dat ik in mijn diensttijd leerde. Aan empatisch vermogen is er bij mij geen tekort. Nee, een prototype IT-nerd kun je mij écht niet noemen!”

Een brandje blussen

“Als systeembeheerder wil ik vooral problemen voorkomen. Ik richt de infrastructuur van onze klanten zo in dat wij alles goed kunnen monitoren. Brandjes blussen bij klanten? Dat doen we bijna nooit meer, dat is iets uit het verleden. Meestal merken wij een storing al eerder op dan de klant en lossen we het direct op. Linksom of rechtsom, ik ga geen uitdaging uit de weg en pak alles aan. Bij BWSS op kantoor ben ik verantwoordelijk voor zo’n beetje alles waar een stekker aan zit! Dat krijg je als je handig bent. Als IT-specialist haal ik erg veel voldoening uit tevreden reacties van mensen die het waarderen dat je van een IT-chaos zo’n gestructureerd geheel hebt maakt.”

Neuzen dezelfde kant op

 “In mijn vrije tijd ben ik twee avonden per week spinning instructeur bij een sportschool in mijn woonplaats Westerhaar. Hoe je mensen daar vooruit ziet gaan, dat is onvoorstelbaar. Stap voor stap werken we toe naar een betere conditie. 

Eigenlijk doe ik dat binnen mijn baan bij BWSS niet anders. Als een bedrijf toe wil groeien naar een betere, toekomstbestendige IT-infrastructuur dan zorgen we ervoor dat dit stapsgewijs gebeurt. We hebben enorm veel oog voor de draagkracht in de organisatie en goede communicatie. Ik zorg ervoor dat eerst de neuzen dezelfde kant op wijzen, voordat ik wijzigingen ga aanbrengen in een IT-organisatie. Soms is het management nog niet helemaal overtuigd van de noodzaak van een modernisering en moet je met verdraaid goede argumenten komen. Soms werken gebruikers niet direct mee en moet je ze echt aan het handje nemen bij een wijzigingstraject. De communicatieve vaardigheden die daarbij komen kijken moet je niet onderschatten. Dat is echt mijn ding.

Bij BWSS werken we met ISO 27001-protocollen en met zogenaamde ITIL-principes. In onze aanpak zit heel veel structuur verweven. Ik ben van nature geneigd om heel enthousiast mezelf op een probleem te storten. Maar onze protocollen zorgen ervoor dat ik vanzelf een stapje terugneem om het probleem vanuit een helicopterview te bekijken. Dat is goed voor de klant en voor mezelf!”