Zakelijk Noaberschap anno 2015: een ontluikende kracht


14 apr 2015
Ik zal er maar eerlijk voor uitkomen: van de 300 bedrijven op ons bedrijventerrein Kloosterlanden in Deventer hadden er nog maar weinig van ons bedrijf BWSS gehoord. Wij groeien en bloeien al vijftien jaar volop op deze plek, voor klanten in heel Nederland. Maar nu hebben we in Deventer écht wortel geschoten.  Ik heb namelijk deze prille lente het Twentse noaberschap omarmd. Versie 2.0, weliswaar.

Afspraken met vijftien buurmannen waren razendsnel gemaakt. Want wie wil er nou niet zijn naaste leren kennen? De gesprekken van directeur tot directeur hadden fikse diepgang, puilden uit van kennisuitwisseling. De eager salesman had ik lekker thuisgelaten. Conclusie: de IT van mijn buren is veelal goed geregeld! Maar als er nu een kink in de kabel komt, dan staan wij als een goede noaber natuurlijk paraat.

Ik stak vooral iets op over de organisatiestructuren van mijn buren: er zit er zelfs eentje tussen waarbij alle aandelen zijn verdeeld onder het voltallige personeel. Genoeg aanknopingspunten en gespreksstof. Nog een pluspunt is dat ik nu alle gezichten ken. Rondhobbelen op een lokale business meeting of gala was nooit mijn hobby, maar is zo een stuk draaglijker. Wat een kleine investering in je naaste buur al niet kan opleveren!

Omdat ik ben opgegroeid onder de rook van Rotterdam voelde ik de oorspronkelijke arbeidersmentaliteit van Deventer altijd al prima aan: hard werken, niet kletsen maar aanpakken.. Maar hoe belangrijk het is om ook écht de tijd te nemen om je buren te leren kennen, dat leerde ik deze lente. “De omgeving van de mens is de medemens”, aldus Jules Deelder. Kijk, ook hij snapt ‘t.